Szkoła Podstawowa im. Jana Kochanowskiego w Chęcinach

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3119537
    • Do końca roku: 225 dni
    • Do wakacji: 32 dni
  • Kalendarium

    Poniedziałek, 2024-05-20

    Imieniny: Bazylego, Bernardyna

22 marca – Światowy Dzień Wody z Polską Akcją Humanitarną

     Woda jest niezbędna w każdym aspekcie życia człowieka. Od jej czystości i dostępności zależna jest szansa na zdrowe i godne życie. 

Bez niej trudno jest przygotować jedzenie albo zadbać o higienę własną i gospodarstwa domowego. Ogromne ilości wody są zużywane każdego dnia w rolnictwie i przemyśle.
      Kryzys klimatyczny zaburza cykl wodny, powodując tym samym, że dostęp do wody staje się nieprzewidywalny. Niektóre regiony świata doświadczają nadzwyczajnych okresów suszy, inne coraz bardziej dotkliwych i częstszych powodzi i burz, a niektóre muszą stawić czoła obu tym skrajnościom.
      Celem obchodów Światowego Dnia Wody jest zaangażowanie jak największej
 liczby osób
 i szerzenie świadomości o tym, że:
▪ dostęp do czystej wody to prawo człowieka,
▪ na świecie 785 milionów ludzi nie ma dostęp do bezpiecznej wody pitnej,
▪ jesteśmy za to współodpowiedzialni,
▪ oszczędzanie wody to za mało.
     Nasza szkoła w tym roku szkolnym dołączyła do obchodów tego święta. W oparciu
o materiały przygotowane przez Polską Akcję Humanitarną przeprowadzono lekcje
w klasach 5-8.

Czy wiesz, że?

ŚLAD WODNY to suma zużytej przez nas wody – tej użytej bezpośrednio oraz tej zużytej wirtualnie, czyli na różnych etapach produkcji produktów, z których codziennie korzystamy.

ZUŻYCIE WODY DO PRODUKCJI POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW
W LITRACH

1 JAJKO 200

1 KG JABŁEK 822

PIZZA MARGHERITA 1 259

1 KG SERA 3 178

1 KG WIEPRZOWINY 5 988

1 KG WOŁOWINY 15 415

1 KG CZEKOLADY 17 19

KUPUJ ODPOWIEDZIALNIE I DZIAŁAJ!

  1. Ogranicz konsumpcję! Jedna para jeansów potrzebuje do produkcji ilość wody, która zmieściłaby się w cysternie!
  2. Kupuj produkty o niskim śladzie wodnym – mniej przetworzone, lokalne, roślinne.
  3. Wybieraj firmy, które dbają o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcji.
  4. Dowiaduj się, w jakich warunkach powstają Twoje ulubione produkty i reaguj, jeśli nie spełniają kryteriów zrównoważonego rozwoju – wysyłaj pisma do firm z pytaniami
    i żądaniami zmian.
  5. Wspieraj organizacje, których celem jest poprawa dostępu do wody lokalnych społeczności.

Obejrzyj animację edukacyjną PAH a dowiesz się, że?

Oszczędzanie wody to za mało

https://www.youtube.com/watch?v=_yxt_rK0tOc

 

Dorota Bożek
Ewa Dąbrowska